Jan-Paul Buijs

Stephan Vanfleteren
Jan-Paul Buijs
Bekend van o.a.:
TreurTeeVee, Billy, Circus Treurdier, Toneelschuur Producties

Jan-Paul Buijs (De Bilt, 1984) is acteur, zanger, theatermaker en schrijver. Hij studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Hij is één van de oprichters van Circus Treurdier, een theatermakerscollectief met eigen muziektheatervoorstellingen in theaters en op speciale locaties, en de makers van TreurTeeVee.

THEATER
Tijdens zijn studie liep Jan-Paul stage bij Toneelgroep de Appel, het Nationale Toneel en het Zuidelijk Toneel. Na zijn afstuderen speelde hij mee in verschillende stukken van voornoemde theatergezelschappen, evenals van Toneelschuur Producties en Theater het Amsterdamse Bos. Zo speelde hij in As you like it (2008, regie Gerardjan Rijnders) van het Nationale Toneel en in Ben ik al geboren? (2008, regie Gerardjan Rijnders) bij De Appel, in Pier Paolo Pasolini - PPP (2010) en in de Driestuiversopera (2011), beide onder regie van Franz Marijnen bij het Nationale Toneel. In het theaterseizoen 2011/2012 speelde Jan-Paul in de Toneelschuur productie Am Ziel (regie Paul Knieriem), welke geselecteerd werd voor het Nederlands Theater Festival. In 2014 was Jan-Paul te zien in het Amsterdamse Bostheater in de voorstelling Wiener Wald (regie Frances Sanders), in Wreed en Teder bij Toneelschuur Producties (regie Michiel de Regt) en Berenice, de met de Ton Lutzprijs bekroonde afstudeervoorstelling van regisseur Olivier Diepenhorst. Het jaar daarna was Jan-Paul te zien in de voorstelling Phaedra (2014, regie Thibaud Delpeut) van de Utrechtse Spelen en Motregenvariaties (2013, regie Warre Simons). 
In seizoen 2014/2015 speelde hij onder andere. in de voorstelling Suikerland (regie Lidwien Roothaan) bij Theaterproductiehuis Zeelandia en onlangs was Jan-Paul te zien in Distel (2016, regie Michiel de Regt) van Orkater. Daarnaast is hij sinds de oprichting van Circus Treurdier in 2008 tot op heden actief als maker en speler en werkte hij mee aan bijna alle producties. Imaart en april 2017 was te zien in de voorstelling Night of the Problems.

Jan-Paul is naast acteur, zanger en is in die hoedanigheid onder andere te zien geweest in een voorstelling op de Parade genaamd Hauser Orkater Tribuut (2010) en in zijn rol van Judas in de Judas Passion (2010).

FILM & TELEVISIE
Naast het theaterwerk speelde Jan-Paul een rol in de speelfilm Het wapen van Geldrop (2008, regie Thijs Römer) en gastrollen in de televisieseries Kinderen geen bezwaar (2007) en De Co-assistent (2009). In 2012 was hij te zien bij Humor TV in de serie In den Gulden Draeck (seizoen 2, aflevering 2, 2015, regie Emilio Guzman en Thijs van Domburg) en sinds 2014 in TreurTeeVee, wat begon als webserie op vpro.nl en sinds 2017 te zien is op NPO3.

CONTACT
Yfke Koolhaas | yfke@copperenco.com