Jan-Paul Buijs

Stephan Vanfleteren
Jan-Paul Buijs
Bekend van o.a.:
TreurTeeVee, Billy, Circus Treurdier, Toneelschuur Producties

 

Jan-Paul werkt momenteel aan het tweede seizoen van TreurTeeVee, een televisieserie van zijn collectief Circus Treurdier, dat in het najaar zal uitkomen, waarvoor hij mede het scenario schreef en vele verschillende personages vormgeeft. Daarnaast is hij momenteel te zien in de film Spider-Man: Far From Home

Aankomend theaterseizoen maakt Jan-Paul een nieuwe theatervoorstelling met Circus Treurdieren in het najaar komt de film Wat is dan Liefdeuit waarin Jan-Paul de rol van JayJay vertolkt.

Jan-Paul Buijs (De Bilt, 1984) is acteur, zanger, theatermaker en schrijver. Hij studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. 

Circus Treurdier

Jan-Paul is één van de oprichters van Circus Treurdier, een makerscollectief dat muziektheater in theaters en op speciale locaties maakt, een cd uitbracht, een NTR Kort! getiteld De Begrafenis van de Verlegen Mens voorbracht en momenteel (zomer 2019) werkt aan het tweede seizoen van de eigen televisieserie TreurTeeVee (Pupkin, VPRO, eerste seizoen 2017, tweede seizoen 2019).

            Circus Treurdier begon in 2008 een kersttraditie en bracht verschillende jaren op de kerstdagen de legendarische De Nachtmis (2016, ) in onder andere het Rozentheater, het Compagnietheater en Theater Bellevue. Ook een kerstvoorstelling was Kerst met Kaak en Kerst met Kaak XL waarin Jan-Paul zijn onuitstaanbare personage Frederik Kaak tentoonstelde 

De voorstelling Night of the Problems werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival in 2017.

Sinds het Fringe Festival in 2009 werd Het Eeuwige Nachtcafé een terugkerende traditie.

Theater

Tijdens zijn studie liep Jan-Paul stage bij Toneelgroep de Appel, het Nationale Toneel en het Zuidelijk Toneel. Na zijn afstuderen speelde hij mee in verschillende stukken van voornoemde theatergezelschappen, evenals in voorstellingen van Toneelschuur Producties en Theater het Amsterdamse Bos. 

Zo speelde hij in As you like it (2008, regie Gerardjan Rijnders, het Nationale Toneel), Ben ik al geboren? (2008, regie Gerardjan Rijnders, De Appel), Pier Paolo Pasolini (2010, regie Franz Marijnen, het Nationale Toneel), Driestuiversopera (2011, regie Franz Marijnen, het Nationale Toneel), Am Ziel (2011, regie Paul Knieriem, Toneelschuur Producties), Wiener Wald (2014, regie Frances Sanders, Amsterdamse Bos Theater), Wreed en Teder (2014, Toneelschuurproducties, regie Michiel de Regt), Berenice (2015, afstudeervoorstelling Olivier Diepenhorst, Phaedra (2014, regie Thibaud Delpeut, Utrechtse Spelen), Motregenvariaties (2013, regie Warre Simons), Suikerland (2015, regie Lidwien Roothaan, Zeelandia), Distel (2016, regie Michiel de Regt, Orkater), Noem het maar liefde (2019, regie Michel Sluysmans, Toneelgroep Maastricht)

Film&Televisie

Jan-Paul begon zijn film- en televisiecarrière met gastrollen in de televisieseries Kinderen geen bezwaar (2007) en De Co-Assistent (2009), en speelde een rol in de speelfilm Het wapen van Geldrop (2008, regie Thijs Römer). In 2012 was hij te zien bij Humor TV in de serie In den Gulden Draeck (regie Emilio Guzmans en Thijs van Domburg) en in 2014 werd het eerste seizoen van TreurTeeVee (regie Joost van Hezik) gemaakt als webserie op vpro.nl en sinds 2017 uitgezonden. De makers brachten ook een NTR Kort! getiteld De Begrafenis van de Verlegen Mens die in oktober 2017 in première ging. In de zomer van 2018 werd de Telefilm Hiernamaals uitgezonden met een sleutelrol voor Jan-Paul en in voorjaar 2019 ging de film Spider Man: Far From Home wereldwijd in première met Jan-Paul in een kleine grappige bijrol.

Stem

Jan-Paul is naast acteur, ook zanger en is in die hoedanigheid onder andere te zien geweest in een voorstelling op de Parade genaamd Hauser Orkater Tribuut (2010) en in zijn rol van Judas in de Judas Passion (2010). 

 

CONTACT
Yfke Koolhaas | yfke@copperenco.com