Leona Philippo

Leona Philippo
Bekend van o.a.:
The Voice of Holland, Maestro en haar eigen muziek

Leona Philippo (Toronto, 1979) is een singer-songwriter en actrice van Jamaicaanse komaf. 

MUZIEK
Al tijdens haar opleiding aan het Rotterdams Conservatorium gaat ze naar Los Angeles om haar debuutalbum op te nemen. Ook staat ze met de R&B groep Sat-R-Day als supportact in het voorprogramma van Dru Hill in Ahoy. Na haar derde studiejaar besluit Leona in 1999 het Conservatorium te verlaten. Al snel wordt ze door de Nits gevraagd om mee te touren tijdens hun Wool Tour in 2000. Zo treedt ze op door heel Europa en staat zij met Arling & Cameron en Junkie XL in Tokio. Samen met producer Jonas Filtenborg neemt zij in 2007 onder de noemer LEONA een nieuwe cd op. In 2010 bestormt Leona alle concertpodia in Nederland met nummers van de nieuwe cd Strut it. Daarnaast is ze te horen als achtergrondzangeres bij onder andere Trijntje Oosterhuis, Kane en Candy Dulfer.

THEATER
In 2001 speelt Leona de hoofdrol Aïda in de gelijknamige musical van Joop van den Ende. Verder is ze te zien in o.a. de theatershows Big, Black & Beautiful: A Tribute To The Girl Groups, A Tribute To The Blues Brothers.

TELEVISIE & FILM
Als actrice is Leona op televisie onder andere te zien in Grijpstra & de Gier (2004, regie Idse Grotenhuis), Verborgen Gebreken (2010, regie Erik van 't Wout) en de kinderserie Caps Club (2013, regie Servaas Snoeijers en Jasper Verheugd). Ook speelt ze rollen in de bioscoopfilms Phileine zegt sorry (2003, regie Robert Jan Westdijk), Johan (2005, regie Nicole van Kilsdonk), Wild Romance (2006, regie Jean van de Velde) en Ver van Familie (2008, regie Marion Bloem). In 2012 is Leona te zien in de nieuwe televisieserie Lijn 32 (8 afleveringen, regie Maarten Treurniet) en speelt zij een hoofdrol in de speelfilm De Groeten van Mike! (2012, regie Maria Peters). Daarnaast is zij dat jaar winnares van het succesvolle programma The Voice of Holland. In 2014 is Leona volop aan het optreden en tevens deelnemer aan het populaire programma De beste zangers van Nederland en in 2016 is ze de winnares van de dirigeerwedstrijd Maestro.

Verder is Leona ambassadeur voor Kinderfonds Mama’s.

CONTACT
Willemijn Tuip | willemijn@copperenco.com